Sosyal Medya

Makale

Türk askeri DAİŞ’e karşı Iraklıları eğitiyor

Enformasyon terörü Türkiye’nin maruz kaldığı en ÅŸedit terör çeÅŸitlerindendir. Belli bir gündemle yalan bir haber kuyuya atılır, Türkiye’de yetkililer de bu yalan haberi tekzip için mesai harcamak zorunda kalır. ‘Türk askeri Irak’a girdi’ ÅŸeklinde dolaşıma sokulan haber de bunun son örneklerinden.

Habere göre Türkiye Musul’un kuzeyine birkaç yüz askeri, zırhlı araçlarla intikal ettirmek suretiyle Irak’a girmiÅŸ ve ‘Musul’un DAÄ°Åž’ten temizlenmesi operasyonunda’ yer alacakmış. Hürriyet biraz da çorba yaparak 2000 sayısından bahsediyor. Haberlerde tabii ki Türk askerinin aylardır o noktada HaÅŸd el-Vatani ismini verdikleri, çoÄŸunluÄŸu demografik açıdan doÄŸal olarak Sünni de olsa Ninova eyaletinden farklı kesimleri eÄŸitmesinden tali bir aktivite olarak bahsediliyor. Yine haber metinlerine bakarsanız, bu eÄŸitim faaliyetinin küçümsendiÄŸini, eÄŸitilenlerin ‘Türkiye Sünni güçler inÅŸa ediyor’ ÅŸeklinde kategorize edildiÄŸini, projenin eski Musul Valisi Esil Nuceyfi’nin rolü üzerinden ÅŸimdiden baÅŸarısız ilan edildiÄŸini görebilirsiniz. 
BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu’nun da dün açıklama ihtiyacı hissettiÄŸi haberin doÄŸrusu ise ÅŸu ÅŸekilde. Türkiye DAÄ°Åž’e yaklaşık 10 km yakınlıktaki bu kampta hem Irak Savunma Bakanlığı’nın hem de Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin talebi doÄŸrultusunda Irak’ın güvenlik kapasitesini artırmaya çalışıyor. Süleymaniye ve Erbil’de PeÅŸmergeleri, Musul civarında BaÅŸika ve Zilkan (Åžihan) gibi noktalarda ise Musul’da da görev yapmış Iraklı güvenlik güçlerini eÄŸitiyor. Daha geçen hafta Irak Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi mezkur eÄŸitim üslerini ziyaret etmiÅŸti. Hatırlayın PeÅŸmerge Operasyon Birimi Komutanı Kahraman Kemal, “Türk subaylarının özellikle 7. PeÅŸmerge BirliÄŸi’ne verdiÄŸi sokak çatışmaları eÄŸitimi, DAÄ°Åž’e karşı Åžengal’in ilçe merkezindeki çatışmalarda belirleyici rol oynamıştır” demiÅŸti. Türkiye bölgedeki sosyolojiyle barışık olan nadir ülkelerden birisi. Daha önce de defaatle iÅŸgal altındaki bölgelerin DAÄ°Åž’ten temizlenmesinde yerel unsurların ve sosyolojik verilerin dikkate alınması gerektiÄŸini vurgulamıştı. Musul’daki eÄŸitim faaliyetini de bu yönde atılan kritik bir adım olarak deÄŸerlendirmek lazım. 
GerçekleÅŸen ve ardından abartılan hadisede de rotasyon maksadıyla eÄŸitim verecek 100 civarı yeni Türk askerinin söz konusu üsse intikal ettiÄŸini görüyoruz. DAÄ°Åž’e bu denli yakın bir bölgede elini taşın altına koyan Türk askerinin kendi güvenliÄŸini saÄŸlamak da yine Türk askerine düşüyor. Kullanılan zırhlı araçlar ve ekipmanı da bu riskli bölgede Türk askerinin potansiyel saldırılara karşı kendisini koruma garantisi olarak düşünebilirsiniz. Kaldı ki Türk askerinin Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı varlığı zaten söz konusu. Fakat konusu rotasyonu etnik-mezhepsel sinir uçlarını kaşımak için kullanmak tam anlamıyla operasyonel bir faaliyet. 
Yalan haber ortaya atılınca PKK’lılar hemen ‘Türk askeri Irak’a girdi’ diyerek tüm ırkçı söylemleriyle feveran etmeye baÅŸlarken, hava sahasında ve arazide birçok yabancı ordu ve milis gücünün cirit attığı Irak’ta bazı yetkililer hemen ‘egemenlik’ ihlali ÅŸikâyetine baÅŸladılar. Reuters gibi ajanslar, ‘Iraklı güçlü Åžii silahlı gruplar ülkede konuÅŸlanacak ABD askerlerine karşı savaÅŸma sözü verdi. Türk askerlerinin varlığına nasıl baktıkları da net deÄŸil’ ÅŸeklinde uyarı atışları yaptılar. 
Yukarıda da vurgulandığı gibi Türk askeri zaten aylardır o noktadaydı ve talep üzerine Iraklıları eÄŸitiyordu. EÄŸitim dışında herhangi bir görev yapmayan bu askerlerden rahatsız olanlar acaba örneÄŸin Irak’taki binlerce Ä°ranlı yabancı savaşçıya ne diyor? Musul’u da bu savaşçılar mı ele geçirecek? Türkiye’nin DAÄ°Åž’e karşı Iraklılara eÄŸitim vermesinden Åžii gruplar neden rahatsız olur? Ya da o bölgede sadece Türkiye mi eÄŸitim veriyor?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.